onsdag 4. november 2009

Hvorfor blogge?Den siste uken har jeg holdt introduksjonskurs til blogging/wiki/rss for ansatte på skolen. Noen har kommet igang med blogging, men mange ser ikke helt poenget. Det er greit, men poengene er mange og her skal jeg prøve å konkretisere noen av de argumentene jeg har for blogging.

Bloggingen tvinger meg til å tenke gjennom en del ting med egen undervisningspraksis eller andre forhold jeg skriver om. Bloggingen er en form for metakognisjon. Det er ikke så nøye om mange leser, det viktigste er at jeg selv får formulert egne tanker om aktuelle problemstillinger i fag og undervisning. Om noen leser og kommenterer så er det bare en kjekk bonus.

Det ligger mange etiske refleksjoner bak det man skriver. Kan jeg mene dette? Mener jeg dette? Kan jeg skrive dette uten å såre noen? Skal jeg såre noen? (betinger lesere) Hva med taushetsplikt, elever og elevsyn? Hvilket læringssyn har jeg osv. Alt dette og mere til er problemstillinger som vi i skolen står oppe i daglig, men som vi ikke alltid er flinke nok til å formulere i mer eller mindre klar tekst. Refleksjoner omkring emner som dette er det viktig å sette av tid til og det er akkurat det bloggen er en god arena for. Det blir noe annet å skrive for et publikum - reelt eller imaginært - enn å kun skrive for harddisken.

Bloggen gir en mulighet for å ta opp interessen for egen skriving. Når man blir lei av å skrive kommentarer på stiler og korte meldinger på itslearning så er det fint å kunne skrive sammenhengende om noe man velger selv.

Bloggingen øker dine digitale ferdigheter. Du embeder og uploader som aldri før. Du trekker inn andre nettjenester, setter inn pekere og utvider teksten din ved hjelp av dine nyervervede ferdigheter. Du lærer om CClisensiering og tenker gjennom bildevalg og layout.
Disse ferdighetene kan du så ta med deg inn i klasserommet og sette igang med elevblogging, wikier og mye annet som gir en meningsfull databruk i skolen.

Du lager deg et arkiv av egne refleksjoner, opplegg og det du ellers skriver om . Mange skriver reiseblogger, turblogger osv. Bloggen som reisebrev - et minne for livet. Eksempel på reiseblogg.

Du etterlater deg digitale spor - og dette er noe mange er redde for. Det kan nok være en begrunnet frykt i enkelte tilfeller - derfor viktig med noen tanker om hva du legger ut og hvordan. Ved å tenke gjennom dette og bruke bloggingen riktig så etterlater du deg positive digitale spor og det skal man ikke være så redd for.

Får man en leser eller flere og kommenterer litt på andres blogger så oppdager man fort at det finnes en verden av likesinnede der ute som det er interessant å lese og reflektere sammen med. Før man aner det så er man tatt av bloggosfæren og veien til Twitter og kanskje IOS er kort.

1 kommentar:

Marita sa...

God oppsummering, jeg kjenner meg veldig igjen i argumentene dine, og har lært utrolig mye gjennom blogging. Ble nesten inspirert til å skrive et blogginnlegg:)